Kosten har betydning, når du gamer

Ernæring og esport

Alle atleter har behov for en god og næringsrig kost for at præstere på deres højeste niveau. Præcis det samme gælder naturligvis for e-Atleter!

For at præstere optimalt har din hjerne lige som resten af kroppen brug for næring i form af makronæringsstoffer
(fedt, protein og kulhydrat), vitaminer, mineraler, essentielle aminosyrer og essentielle fedtsyrer.

Hjernen har brug for disse næringsstoffer for at fungere normalt og dermed sikre, at du bl.a. kan bevæge dig, holde fokus og præstere under pres når du gamer.

Her på siden får du viden og gode råd til hvordan du skal spise, når du gamer og er fysisk aktiv.

Protein
15%
Kulhydrat
55%
Fedt
30%

Læs mere om:

få inspiration til

gode gamer snacks

Din hjerne bliver hurtig af proteinrig kost

Protein er en vigtig del af din kost, når du er fysisk aktiv og gamer.

Protein bliver ofte refereret til som kroppens byggesten, hvilket ikke er helt uden grund. Protein er nemlig essentielt for opbygning og reparation af celler, væv, hormoner, knogler og immunsystemet i kroppen. 

Protein består af en kombination af 20 forskellige aminosyrer. De fleste af aminosyrerne producerer vi selv i kroppen, mens resten bliver tilført fra den mad, vi spiser. Sidstnævnte kaldes “essentielle proteiner”.

En proteinrig kost får indholdet af bestemte aminosyrer i blodet til at stige, og man mener, at disse aminosyrer øger hjernens indhold af signalstoffer, som fører til færre fejl og hurtigere opfattelses- og reaktionsevne. Det er derfor en god idé at prioritere protein i kosten, når du gerne vil optimere din gaming performance.

HVILKE PROTEINKILDER ER BEDST?

Animalske produkter såsom rødt og magert kød, fed fisk, æg og mejeriprodukter indeholder en virkelig god kvalitet af protein og indeholder alle de essentielle aminosyrer.

Samtidig ses en fin kvalitet i det protein, der stammer fra vegetabilske kilder såsom kornprodukter (fx havre, rug og ris), kartofler og bælgfrugter (fx linser og bønner).

Du kan med fordel variere din kost, så du både får protein fra animalske og vegetabilske fødevarer. Er du vegetar eller veganer, kan du sagtens få dækket dit proteinbehov gennem vegetabilske fødevarer.

Kulhydrater er hjernens benzin

Hvad er kulhydrater?

Kulhydrater er hjernens vigtigste energikilde, og derfor er de vigtige at få indtaget, når du skal holde dig mentalt og fysisk på toppen i dit spil.

Når du spiser kulhydrater, vil de efter indtagelse nedbrydes til glukose i leveren. Glukose er et simpelt sukkerstof, som kroppen kan oplagre i depoter i musklerne, leveren og hjernen og bruge som energi, når den får brug for det.

Som energikilde bruger hjernen primært glukose, og hjernens egne glukosedepoter er meget små og rækker kun til ca. 10 min. Den har derfor løbende brug for energi, hvilket den får via blodgennemstrømningen i kroppen. Det er derfor vigtigt, at der hele tiden er tilpas glukose tilgængeligt i blodbanen.

Derudover har du brug for kulhydrater for at få det bedste udbytte af din fysiske træning. Det er nemlig primært energien fra den oplagrede glukose (glykogen) i musklerne, du bruger, når du udfører din fysiske træning (specielt når du får pulsen godt op). Så hvis lageret af glukose er lavt, vil du hurtigt gå “sukkerkold”.

Her er listet nogle af de fordele, du får ud af at spise tilstrækkeligt med kulhydrater i din kost:

      Mulighed for at træne med højere intensitet og volumen.
      Hurtigere restitution mellem hvert træningspas.
      Bedre koncentrationsevne, og opmærksomhed in-game.
     Større udholdenhed og mentalt overskud in-game.

HVILKE KULHYDRATER er bedst for dig?

Det er ikke alle kulhydrater, der er ens. Man kan inddele kulhydrater efter deres størrelse, hvor de simple kulhydrater (mono- og disakkarider) er hurtige at nedbryde og derfor optages hurtigt i kroppen, mens de komplekse kulhydrater (polysakkarider) er svære at nedbryde og derfor tager længere tid at optage i kroppen. 

Komplekse kulhydrater er klart at foretrække, når du gamer, da de giver langtidsholdbart brændstof til din hjerne og stabiliserer dit blodsukker. Samtidig tilfører de vigtige vitaminer, mineraler, kostfibre og stivelse, hvilket gør, at din krop kan fungere optimalt.

Ved indtagelse af simple kulhydrater, svinger dit blodsukker betydeligt mere, hvilket betyder, at du hurtigere bliver træt og ukoncentreret, når du gamer. Du vil samtidig udskille et højere niveau af stresshormonerne adrenalin og kortisol, hvilket kan gøre, at du nemmere træffer de forkerte beslutninger og hurtigere bliver presset i spillet.

Du finder de komplekse kulhydrater i bl.a. groft brød, rugbrød, fiberbrød, havregryn, grøntsager, nogle frugter, bælgfrugter (bønner, kikærter og linser), kartofler, fuldkornspasta og brune ris.

De simple kulhydrater findes bl.a. i hvidt brød, hvide ris, hvid pasta, pizza, honning, sukker, sodavand og andre læskedrikke.

Din hjerne har brug for fedt

derfor er fedt fra kosten vigtigt

Der er mange, der undervurderer den positive effekt af fedt og styrer langt uden om det, når kosten skal sammensættes.

Men faktisk har din hjerne brug for fedt for at kunne fungere optimalt. Det er dog vigtigt, at du fodrer den med det rigtige fedt.

Hvilken betydning har det for dit spil?

Du kender det sikkert – Bang! Du blev dræbt, fordi du var et millisekund for langsom til at reagere. Den situation har de fleste af os siddet i og bandet over, at vi ikke lige var dét hurtigere til at reagere.

Her er fedt fra kosten din medspiller, da det blandt andet isolerer nervebanerne og dermed forbedrer kommunikationen i dit nervesystem, så du kan reagere hurtigere i spillet og optimere din hånd / øje koordination.

Fedtet der bruges til isoleringen, kaldes myelin og består bl.a. af nogle specifikke fedtstoffer, som du ikke selv kan producere, hvorfor du er afhængig af dem fra kosten.

Hvilken type fedt skal du spise?

Som udgangspunkt er det en god idé at fokusere på at få flerumættede fedtsyrer.

Du har specielt brug for omega-3 og omega-6 , som også kaldes for de essentielle fedtsyrer, da du ikke selv er i stand til at producere dem, og derfor skal have dem tilført fra kosten.

I løbet af en uge skal forholdet i indtaget mellem omega-3 og omega-6 gerne ligge på på ca. 1:4. Du skal altså spise en del mere omega-6 end omega-3..

Du kan du med fordel spise fed fisk (fx laks, tun, makrel) hver uge, da fed fisk har et højt niveau af omega-3 fedtsyrer.

Omega-3-fedtsyrer findes derudover i fiskeolie (piller eller væske), æg fra fritgående høns, hørfrø og valnødder.

Omega-6 fedtsyrer findes bl.a. i vegetabilske olier, nødder, frø, brød, korn og fjerkræ.

Tillykke med at være denne måneds e-atlet!

Nu mangler vi bare lidt detaljer fra dig, så vi kan sende præmien afsted indenfor de næste par dage!

Udfyld dine oplysninger nedenfor

Aktivitetshjulet

  • Ingen snyd med øvelserne
  • 3 Spin om dagen
Prøv lykken!